(06) 33 905 913 info@care-to-care.nl

Als ik dit schrijf is het 21 juni. Een bijzondere dag, realiseer ik me. Vandaag is officiëel de zomer begonnen. Tegelijkertijd heeft het ook altijd iets verdrietigs, want de dagen worden na vandaag weer korter.

In tegenstelling tot bij ons wordt in veel landen om ons heen aandacht besteed aan dit gegeven van de langste dag. In de Scandinavische landen, maar ook in Engeland, de Baltische staten en ook in de Verenigde Staten kent men rituelen die samenhangen met de Zomerzonnewende. In Zweden wordt Midzomer zelfs beschouwd als het grootste feest van het jaar. Deze midsommar wordt gevierd op de vrijdag die in de periode van 19 tot 24 juni valt.

Het is traditie om rond de meiboom te dansen, die in ieder dorp wordt opgetrokken en versierd met berkenbladeren en bloemen. Jong en oud danst rond deze boom, waarbij de vrouwen een vrolijke bloemenkrans dragen en mannen een krans van eikenbladeren. Traditioneel worden haring, aardappels en aardbeien gegeten en wordt er veel gedronken. Vandaar de viering op een vrijdag, schat ik zo in. Kater-technisch wel zo handig. Jonge meisjes plukken bloemen om onder hun hoofdkussen te leggen in de hoop op mooie dromen over hun toekomstige echtgenoot.

Litha

Ook veel verder terug in onze geschiedenis werden dergelijke feesten georganiseerd. De Kelten vierden zo’n duizend jaar voor onze jaartelling al het zogenaamde Litha. Midzomervuren werden ontstoken voor bescherming, reiniging en de hoop dat de zon zijn warmte lang genoeg zou behouden om een goede oogst te bieden. Net als de moderne viering in Zweden was ook Litha een vrolijk jaarfeest. Zang, dans en drums, alcoholische drank op basis van honing. Mensen geloofden dat planten op midzomer magische krachten hadden en een sterk geneeskundige waarde.

Eigen invulling

Eigenlijk best jammer dat we in Nederland nauwelijks aandacht besteden aan deze toch bijzondere dag. Hoewel ik wel het idee heb dat mensen behoefte hebben aan rituelen, zit dit niet zo diep in onze cultuur verweven, minder dan in het buitenland het geval lijkt. Gelukkig staat het iedereen natuurlijk vrij om daar een eigen invulling aan te geven, het hele jaar door. Zelf heb ik jarenlang met mijn jongste dochter een eigen ritueel gevierd op midzomer. We legden onze matrassen op het dakterras en staken een mooi vuur aan in de vuurpot, waarna we elkaar mooie verhalen vertelden tot we diep in de nacht buiten in slaap vielen.

Waar krijg jij energie van?

In mijn salon ben ik dagelijks bezig met rituelen voor anderen, ook overigens vaak gebaseerd op planten en natuurlijke oliën. Iedere behandeling is persoonlijk en aangepast aan de wensen van mijn klanten. Graag nodig ik je uit om in mijn salon te onderzoeken waar jij energie van krijgt.

Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een Ayurvedisch ritueel om je balans te herstellen, een Indiase hoofdmassage of juist een totale bodyscrub met groene thee-extracten. Ook de berkenbladeren komen terug in mijn praktijk, in de nieuwe behandeling tegen cellulitis door middel van cupping met berkenolie. Je bent van harte welkom!

Een mooie, zonnige zomer wens ik je.

Liefs Ellen.