(06) 33 905 913 info@care-to-care.nl

Vandaag is het volle maan. De maan heeft altijd al een enorme aantrekkingskracht op mij gehad. Stel je voor, een hemellichaam dat er eigenhandig voor zorgt dat eb en vloed bestaat, dat die grote machtige zee dagelijks met een strakke regelmaat heen en weer gedirigeerd wordt. Wat een enorme kracht. Daarbij brengt de maan licht in de nacht, helderheid in het duister. Ook de cyclus van de maan is interessant. Donkere maan staat voor verstilling, wassende maan voor herstel. Volle maan staat voor activiteit en afnemende maan voor loslaten.
Zelf geef ik altijd praktisch een bepaalde invulling aan volle maan. Ik leg mijn edelstenen buiten, zodat ze kunnen opladen in het licht. Ik mediteer of doe een ritueel, om even echt dicht bij mezelf te komen. Ook reinig ik mijn huis met brandende salie. En ’s nacht lig ik meer dan normaal wakker. Want ook dat is een effect van volle maan. Dat er tijdens volle maan meer kinderen worden geboren is een gegeven en ook worden er meer mensen vermoord. En weerwolven huilen naar… Inderdaad. De volle maan. Dat geeft wel aan dat volle maan al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt.
Soms vind ik het fijn om iets extra’s te doen. Zo ben ik tijdens de vorige volle maan, op 12 maart, samen met een vriendin het bos in gegaan. We hadden ons ingeschreven voor een vollemaanritueel dat werd gevierd in een traditionele yurt. Na een korte kennismaking met onze mede-maanaanbidders kwamen we na een korte wandeling door een donker bos aan in deze prachtige traditionele Mongoolse tent: cirkelvormig op een houte karkas met een groot rond kijkgat in het centrum, waar je precies de volle maan doorheen kon zien stralen. Zo’n ritueel bijwonen is altijd bijzonder: je gaat met een groep volslagen onbekenden in een kleine ruimte zitten om vervolgens jezelf te vinden. Dat klinkt heel onlogisch en toch gebeurt er altijd iets moois en ongrijpbaars. De intentie van iedereen is hetzelfde: tot rust komen, antwoorden krijgen en bezieling vinden. Op een bepaalde manier creëert dat toch altijd heel snel een veilige omgeving en een bepaalde groepsenergie. We begonnen met een gezamenlijke geleidemeditatie, waarna we in stilte individueel het bos in liepen om de energie van de maan te voelen en te beleven. Ieder op zijn eigen manier. Na een moment in stilte met jezelf werd je door slagen op de sjamanentrommel weer naar de tent genodigd, waarna we met elkaar de avond afsloten. Transformatie was een belangrijk kernwoord deze avond: wat laat je en wat wens je, waar neem je afscheid van en wat neem je mee. Het is bij de slotronde altijd mooi om te zien hoe iedereen zo’n ritueel beleeft en wat de belangrijkste boodschap is. Dat is voor iedereen anders en heel persoonlijk. En dat is goed.
Ik word altijd weer gegrepen door het effect van zo’n ritueel. Voor mij bracht het deze keer het inzicht dat het zo belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. In drukke tijden hebben we allemaal de neiging om door te willen en te blijven rennen, stilstaan is niet aan de orde en voor jezelf zorgen komt later wel weer. Maar juist in een orkaan moet je zorgen dat je het oog van de storm vindt, want daar is het rustig en daar sta je in contact met jezelf. Dat effect had deze avond op mij.
De volle maan die vanavond aan de hemel straalt, heeft toevallig juist dat als thema. Deze maan heet volgens de Keltische natuurreligie De Traan van de Zon en is verbonden met de maand april. Deze maan helpt je om zacht voor jezelf te zijn en jezelf de tijd te gunnen om te groeien. Want hoe meer je jezelf bent, hoe steviger je in je schoenen staat. En uiteindelijk is dat waar je voor gemaakt bent: jezelf zijn.
Hoe zorg jij voor jezelf? Wat heb jij nodig, als je diep in je ziel kijkt? Neem jij de tijd voor wat je belangrijk vindt? Wat ik telkens weer merk, is dat iedereen zijn eigen rituelen en gewoontes op zijn of haar eigen manier vorm geeft. Graag nodig ik je uit om langs te komen in mijn salon en je over te geven aan een van de rituele behandelingen die ik je kan geven. Bijvoorbeeld een Ayurvedisch ritueel, dat je helpt om weer in balans te komen – hoe toepasselijk deze maand – of een ontspannend wellnes-arrangement.
Geniet vanavond van de bijzondere maan-energie.
Veel liefs,
Ellen